Skip links

AI Sistemleri Nasıl Davranmalı ve Buna Kim Karar Vermeli?

AI Sistemleri Nasıl Davranmalı ve Buna Kim Karar Vermeli?

Ayrıca, verileri üzerinde daha fazla kontrole ihtiyaç duyan profesyoneller ve son kullanıcılarını yönetmek isteyen işletmeler için yeni bir ChatGPT Business aboneliği üzerinde çalışılıyor. ChatGPT Business, API’nin veri kullanım politikalarını takip edecek; bu da son kullanıcıların verilerinin varsayılan olarak modellerii eğitmek için kullanılmayacağı anlamına geliyor. ChatGPT Business’ı önümüzdeki aylarda kullanıma sunulması planlanıyor.

Son olarak, ayarlardaki yeni bir Dışa Aktarma seçeneği, ChatGPT verilerinizi dışa aktarmayı ve ChatGPT’nin hangi bilgileri sakladığını anlamayı çok daha kolay hale getiriyor. 

Sıradan yazılımların aksine, modeller devasa sinir ağlarıdır. Davranışları geniş bir veri yelpazesinden öğrenilir, açıkça programlanmaz. Mükemmel bir benzetme olmasa da, süreç sıradan bir programlamadan çok bir köpeğin eğitilmesine benzer. İlk olarak, modelin bir cümledeki bir sonraki kelimeyi tahmin etmeyi öğrendiği, çok sayıda İnternet metnine (ve çok çeşitli bakış açılarına) maruz kalmasıyla bilgilendirildiği bir “ön eğitim” aşaması gelir. Bunu, sistem davranışını daraltmak için modele “ince ayar” yaptığılan ikinci bir aşama izler.

Bugün itibariyle bu süreç kusurludur. Bazen ince ayar süreci Ai amacı (güvenli ve faydalı bir araç üretmek) ve kullanıcının amacının (belirli bir girdiye yanıt olarak faydalı bir çıktı elde etmek) gerisinde kalıyor. Yapay zeka sistemlerini insani değerlerle uyumlu hale getirme yöntemlerini geliştirmek, özellikle yapay zeka sistemleri daha yetenekli hale geldikçe, şirket için en önemli önceliktir.

Aİ ve AGI’ye erişimin, bunlardan faydalanmanın ve bunlar üzerindeki etkinin yaygınlaşmasını sağlamaya kararlı. Aİ sistem davranışı bağlamında bu hedeflere ulaşmak için en az üç yapı taşı mevcuttur..

  1. Varsayılan davranışı iyileştirin. Mümkün olduğunca çok sayıda kullanıcının yapay zeka sistemlerini “kutudan çıkar çıkmaz” kendileri için yararlı bulmasını ve teknolojimizin onların değerlerini anladığını ve saygı duyduğunu hissetmesini isteniyor.

    Bu amaçla, ChatGPT’nin farklı girdilere nasıl yanıt verdiği konusundaki hem göze çarpan hem de ince önyargıları azaltmak için araştırma ve mühendisliğe yatırım yapılıyor. Bazı durumlarda ChatGPT şu anda reddetmemesi gereken çıktıları reddediyor ve bazı durumlarda da reddetmesi gerekirken reddetmiyor. Ayrıca, sistemin “bir şeyler uydurması” gibi sistem davranışının diğer boyutlarında da iyileştirme için yer var. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler bu iyileştirmeleri yapmak için çok değerlidir.

  2. Aİ’nizin değerlerini geniş sınırlar içinde tanımlayın. Aİ’nin bireysel insanlar için faydalı bir araç olması gerektiğine ve bu nedenle her kullanıcı tarafından toplum tarafından tanımlanan sınırlara kadar özelleştirilebileceğine inanıyoruz. Bu nedenle, ChatGPT’ye kullanıcıların davranışlarını kolayca özelleştirmelerine olanak tanıyan bir yükseltme geliştiriliyor.

    Bu, diğer insanların (kendimiz dahil) kesinlikle katılmayabileceği sistem çıktılarına izin vermek anlamına gelecektir. Burada doğru dengeyi tutturmak zor olacak; özelleştirmeyi en uç noktaya taşımak, teknolojimizin kötü niyetli kullanımlarına ve insanların mevcut inançlarını akılsızca güçlendiren dalkavuk yapay zekalara olanak sağlama riskini doğuracaktır.

    Bu nedenle sistem davranışı üzerinde her zaman bazı sınırlar olacaktır. Buradaki zorluk, bu sınırların ne olduğunu tanımlamaktır. 

  3. Varsayılanlar ve katı sınırlar konusunda kamuoyu katkısı. Gücün aşırı yoğunlaşmasını önlemenin bir yolu, ChatGPT gibi sistemleri kullanan veya bu sistemlerden etkilenen kişilere bu sistemlerin kurallarını etkileme olanağı vermektir.

  • Get yourself comfortable.
  • Manage your workspace and organize your desk.
  • Adjust the work/life balance.
  • Keep In touch with your co-workers.
Bu web sitesi, web deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanmaktadır.
Home
Account
Cart
Search